Puistoihin matkailemaan
31.5.2013
Puistot kiinnostavat ihmisiä ja usein puistot liittyvät toiminnallisesti arvokkaisiin historiallisiin kohteisiin. Harva taho on kuitenkaan tuotteistanut omia puistojaan matkailukäyttöön. Silti kaupunkien keskuspuistoissa ja monissa linnojen ja kartanoiden puistoissa on vuosittain miljoonia kävijöitä, Suomessakin varmasti satoja tuhansia – pelkästään vappuna Helsingin Kaivopuistossa ja Turun Puolalanmäen puistoissa oli kymmeniä tuhansia juhlijoita.
Turun yliopisto toteutti vuosina 2009 – 2012 ”Historiallisten puistojen hallinta ja kehittäminen Suomessa ja Virossa – hankkeen, jossa yhtenä teemana oli puistomatkailun kehittäminen. Hankkeessa on luotu puistomatkailustrategia, Etelä-Suomen ja Viron puistoreittioppaat sekä paljon tietoa historiallisista puistoista. Hanke kuului Central Baltic –ohjelmaan ja siinä oli kahdeksan partneria sekä Suomesta että Virosta.
Hanke lähti siitä, että Virossa on historiallisia puistoja yli 500, joista 400 on suojeltu eri lailla, kun Suomessa puistoja on suojeltuna vain 17. Virossa puistot ovat myös maisemallisesti arvokkaita ja niitä on ryhdytty kunnostamaan. Suomessa suurimmat ja upeimmat puistot ovat suuremmissa kaupungeissa ja kartanoissa.
Nyt monessa puistossa on infotaulu karttoineen ja kuvateksteineen. Puistot ovat vetovoimakohteita, mutta Suomessa vain muutamassa kohteessa kävijän pitää maksaa puistoon pääsystä maksu. Tanskasta olen löytänyt puiston, jonne on pääsylippu ja sen voi maksaa pankkikortilla. Tulevaisuudessa puistojen markkinointia pitää kehittää ja luoda puistoihin liittyviä aktiviteetteja.
Lisätietoa: www.devepark.utu.fi ja http://www.gardenartsociety.fi/puutarhamatkailu.html
Kirjoittaja:Antti Karlin,
Devepark -hankkeen projektipäällikkö,
Koulutus- ja kehittämiskeskus Brahea, Turun yliopisto