LiviHeri avaa historiallisen kaupunkien arkea vierailijoille
30.11.2016
LiviHeri, Living with Cultural Heritage, on kolmen Itämeren alueen historiallisen kaupungin yhteinen kestävän matkailun hanke. Rauman ja Visbyn vanhat keskustat ovat jo UNESCON maailmanperintökohteiden listalla, Kuldiga on aielistalla. Maailmanperinnön lisäksi kaupunkeja yhdistää pieni koko ja haasteellinen saavutettavuus; kaikissa on alle 40 000 asukasta, etäisyys suuriin kaupunkeihin mitataan tunneissa ja julkisen liikenteen käyttäminen vaatii vierailijalta hieman sitkeyttä.
Nämä haasteet LiviHerin partnerit haluavat kääntää edukseen. Historiallisen kaupungin mittakaava on inhimillinen; kaikki kohteet ovat kävelyetäisyydellä toisistaan, kunhan kaupunkiin on kerran päässyt. Asuttu kaupunkikeskusta on näyteikkuna tavalliseen, paikalliseen arkeen. Keskiajalla alkanut kaupunkiasuminen on tuottanut nykyajassa elävää omaleimaista kulttuuriperintöä jossa näkyvät yhteisen kaupankäynnin perinteet Hansaliiton ajoilta asti.
LiviHerin partnerit haluavat hankkeen aikana oppia yhdessä miten historiallista kaupunkia voi samaan aikaan asua, suojella ja kehittää. Kestävän matkailun periaatteiden mukaisesti kaikki aktiviteetit suunnitellaan siten että ne vahvistavat paikallisten asukkaiden viihtymistä kotikaupungissaan ja lisäävät heidän taitojaan ja tietojaan omasta kulttuuri- ja luonnonympäristöstään. Samalla edistetään asukkaiden mahdollisuuksia hankkia lisätuloja edellä mainittua osaamista hyödyntämällä.
Historiallisen talon säilyttäminen tuleville sukupolville vaatii erityisosaamista. Sen vuoksi LiviHerin latvialaiset partnerit järjestävät vuosittain kansainvälisiä rakennusrestauroinnin työpajoja sekä ammattilaisille ja talonomistajille.
Kuva 1. SERDEn restaurointityöpaja järjestettiin heinäkuussa 2016 Aizputessa. Työpajoissa jaetaan osaamista ja ammattitaitoa sekä rakennetaan asiantuntijaverkostoa. Työkohteet Aizputessa ja Kuldigassa ovat avoinna yleisölle turvallisuuden sallimissa rajoissa. Työpajoihin liittyy myös yleisöluentoja.
Raumalla puolestaan pilotoidaan kotimajoitusta ja kotivierailuita. Vierailija voi kokea historiallisessa rakennuksessa asumisen majoittumalla jossakin LiviHerin verkostoon liittyneessä talossa. Pienimuotoinen kotimajoitus istuu hyvin kestävään matkailuun. Avaamalla kotinsa ovet vierailijoille talonomistaja saa lisätuloja, jotka voidaan käyttää talon seuraavaan korjauskohteeseen. LiviHeri tuottaa jokaiselle majoittajalle talokirjaksi kutsutun käsikirjan, jossa kerrotaan talon asumishistoriasta ja Vanhan Rauman kulttuuriympäristöstä suomeksi ja englanniksi. Lisäksi talokirjasta löytyvät ajantasaiset matkailuesitteet ja kartat ja muuta talonomistajan sinne lisäämään materiaalia. Kotimajoittajat ovat rekisteröityneet Airbnb:hen.
Kuva 2. Kotimajoituksen lisäksi LiviHeri tarjoaa kotivierailuita. Vierailulla istutaan kotoisasti kahvipöytään ja jutellaan elämästä vanhassa talossa iloineen ja suruineen sekä tutustutaan suomalaiseen arkeen.
Yksi LiviHerin tärkeimmistä työkaluista onkin digitaalinen viestintä. Jo toiminnassa olevien kansainvälisten palveluiden hyödyntäminen tuo globaalit markkinat pienen rannikkokaupungin kotioville. Hyvä majoittaja kerää nopeasti suosituksia ja saa asiakkaita ympäri maailmaa. LiviHerin kumppanuustalot eivät tarjoa budjettimajoitusta vaan kokemuksia ja mahdollisuuden osallistua henkilökohtaisella panoksella maailmanperinnön säilyttämiseen. Asukkaiden tarjoamien palveluiden tueksi LiviHerin tiimi tuottaa kaupunkiympäristöstä kertovia päivityksiä sosiaalisessa mediassa.
Kuva 3. LiviHeri osallistui kansainvälisen arkeologiapäivän, The Day of Archaeology, tapahtumiin heinäkuussa 2016 järjestämällä Vanhan Rauman Kalatorilla opastettuja kierroksia yhdessä kaivaukset toteuttavan Muuritutkimus ky:n kanssa. Tapahtuma keräsi kahdessa tunnissa yli sata osallistujaa.
Partnerit kokoontuvat kerran vuodessa benchmarking-tapaamiseen jossakin kohdekaupungissa. Tapaamisen aikana järjestettävissä työpajoissa opitaan toisilta paikallisia hyviä käytäntöjä ja keskustellaan yhteisistä haasteista ja ratkaisuista.
- LiviHeri on osa EU:n Central Baltic 2014–2020 -ohjelmaa.
- LiviHerin pääpartnerina on Rauman kaupunki, muut kohteet ovat Ruotsin Visby sekä Latvian Kuldiga
- Lisäksi hankkeessa ovat mukana Turun yliopisto ja latvialainen residenssijärjestö SERDE, joka tarjoaa taiteilijoille ja tutkijoille määräaikaisia työskentely- ja asumistiloja Aizputessa sekä järjestää kansainvälisiä rakennusrestaurointityöpajoja.
Teksti: Laura Puolamäki