Saana Jaakkolan uratarina – Sattumien kautta unelmatyöhön luontoelämyksien pariin
Omien ura-ankkureiden etsintä
Saana suunnitteli lukiosta valmistuttuaan aivan erilaista urapolkua, kuin mihin lopulta sattuma hänet johdatti. Toimittajan ura ja journalismi vaikuttivat mielenkiintoisilta uravaihtoehdoilta, mutta ensimmäisellä hakukerralla ovet yliopistoon eivät auenneet. Hänellä oli vaihtoehtona jäädä kesätyöhönsä, mutta ka-verinsa houkuttelemana päätti lähteä opiskelemaan matkailu- ja ravintola-alaa. Saana suoritti kaksi vuotta koulutusta, ja sai ensimmäiset työpaikkansa ravintola-alalta. Ala ei tuntunut omalta ja Saana oli epävarma, mihin suuntaan hän halusi urallaan edetä. Muutettuaan myöhemmin Raumalle Saana aloitti markkinoinnin tradenomin opinnot Satakunnan ammattikorkeakoulussa ja etsi samalla omia kiinnostuksen kohteitaan. Opintojen aikana hän jatkoi myös työskentelyä ravintoloissa rahoittaakseen elämistään. Valmistumisen jälkeen Saana työskenteli toimistotehtävissä sekä ulkomailla Espanjassa edelleen etsien omaa paikkaansa työelämässä. Työtehtävät eivät liittyneet matkailuun, mutta tarjosivat tärkeitä kokemuksia ja kansainvälisiä näkökulmia työelämään.
Ensimmäinen askel matkailuteollisuuden alalle
Saana kaipasi vaihtelua toimistotyöhönsä ja pääsi Saksaan Trivagolle viestinnän tehtäviin. Työ oli hänelle ensimmäinen selkeä askel matkailun pariin, ja se avasi hänelle uusia mahdollisuuksia alalta sekä loi kiinnostuksen matkailua kohtaan. Saksassa vietetyn ajan jälkeen hän palasi Suomeen ja siirtyi matkailutoimittajaksi. Hän perusti oman toiminimen ja ryhtyi freelancer-viestijäksi, erikoistuen vastuulliseen matkailuun.
Vastuullinen matkailu ja ensimmäinen media
Vastuullisen matkailun teema nousi keskeiseksi asiaksi Saanan uralla. Hän perusti Suomen ensimmäisen vastuulliseen matkailuun keskittyvän verkkomedian, Valppaan, joka oli suunnattu matkailijoille ja toimijoille, jotka olivat kiinnostuneita tekemään kestävämpiä valintoja. Vaikka Valppaan tarina jäi lopulta lyhyeksi, se toi hänelle paljon arvokkaita toimeksiantoja ja vahvisti hänen omaa kiinnostustaan vastuullisen matkailun parissa.
Luontoelämykset ja oppaan työ
Vastuullinen matkailu oli ollut hänen intohimonsa, mutta vuosien varrella hän huomasi, että luontoelämykset vetivät häntä yhä enemmän puoleensa. Hän oli miettinyt jo aikaisemmin erä- ja luonto-oppaan koulutusta, mutta ei ollut vielä silloin valmis sitoutumaan siihen. Myöhemmin Rauman kaupunki otti häneen yhteyttä ja tarjosi mahdollisuutta kouluttautua kaupunkioppaan rooliin. Koulutus kesti 10 kuukautta ja avasi hänelle uusia ovia. Koulutuksen aikana hän loi Vanhan Rauman kummituskierroksen, joka sai alkunsa hänen omasta kiinnostuksestaan historian ja tarinankerronnan yhdistämiseen. Kummituskierroksista tuli yksi hänen tärkeimmistä projekteistaan, ja hän on tehnyt niitä jo viiden vuoden ajan.
Saana muutti Raumalta Eurajoelle ja huomasi, kuinka luontoelämykset alkoivat kiehtoa yhä enemmän. Hän päätti ottaa seuraavan askeleen urapolullaan ja haki Eräkarkkuun suorittamaan luontoalan ammattitutkinnon ja valmistui erä- ja luonto-oppaaksi. Tällä hetkellä hän tekee erä- ja luonto-oppaana töitä omalla toiminimellään, tarjoten asiakkailleen melontaretkiä ja muita luontoelämyksiä. Saana kokee tällä hetkellä olevansa unelmatyössään ja toivoo voivansa tehdä työtä mahdollisimman pitkään. Hän nauttii työstään ja hänen intohimonsa vastuulliseen matkailuun yhdistyy luontokokemusten tarjoamiseen asiakkaille.